Fotel Kritikus

Kritika arról, amit csak látok

Villámkritika: Csernobil(2019)

2019. május 08. 08:30 - krono_gabor

Olyan világban élünk végre ahol már a sorozat egy új részének megjelenésének pillanatában hozzáférhetünk legálisan online, így nem a TV előtt ülve várjuk ezeket az alkotásokat, hanem akkor nézzük meg amikor csak akarjuk.
Tegnapi napon debütált Csernobil az HBO saját gyártású sorozata is azonnal elérhető volt online, de megéri rászánnunk az időt?

Rövid történet ismertetéssel azét kell kezdenem, mert nem biztos, hogy mindenki tudja miről is fog szólni a sorozat. Tehát ez enyhén dokumentarista jelleggel mutatja be számunkra mi is történt 1986-ban amikor is a Csernobili erőműnek felrobban a 4-es blokkja.
A történet abban a pillanatban kezdődik, amikor megtörténik a robbanás és innentől követhetjük végig az eseményeket több szemszögből is.

Láthatjuk a mérnökök vívódását a rendszerrel, és a politikusok játszmázásait az akkori kőkemény kommunizmusban. De egyszerűbb emberek óráiba, az elkövetkezendőkben gondolom napjaiba is betekinthetünk majd, mint a tűzoltó vagy az ápolónő, aki még minden információ nélkül is már értetlenül hallgatta, hogy nincs jód kapszula a kórházban.

A történet jó, de hát ezzel nem is szokott baj lenni az HBO-nál, ami esetünkben meglepő, mivel a forgatókönyvet jegyző Craig Mazin eddig nem nagyon tudott felmutatni ennyire komplex írásokat csak, hogy említsek párat: Horrorra akadva 3-4, Másnaposok 2-3. Így ez eddig egy pozitív csalódás számomra, de nem mondanám, hogy ezért érdemes leülni, megnézni a sorozat első részét.

Ami miatt viszont végképp nem érdemes, az a rendezés, és a vágás. Itt igazán önképzavaros az alkotás első része. Nem találja a stílusát, és nem csak a külön emberek szálai más stílusúak, hanem jeleneten ként láthatunk egy vágóképben katasztrófa filmet, majd politikai drámát, és 2 perc múlva egy lassítót „isten tudja, mit keres ez itt a jelenet” bukkan elő. Nem a jelenetekért vannak a stílusok, hanem láthatóan volt egy elképzelés mit szeretnének átadni, így abban a stílusban forgatták le a jelenetet.
Mindez mellett a vágást szeretném megemlíteni: Ez egy akciófilm klasszikus vágása, de ez a film egy komor dráma.
Hogy kicsit érthetőbb legyek, egy 1 órás akciósorozatban van, hogy eltelik 2 nap is, és ezt a vágás tempója segíti érzékelni a nézővel, segít abban, hogy pörögjünk. Ebben a részben kevesebb, mint 7 óra telik el, olyan vágási sebességgel és mennyiséggel, mint egy akciósorozatban.

A rendező próbálja érzékeltetni az idő múlását, de ebben is csak a zavar érezhető, mivel a rész elején folyamatosan láthatjuk kiírva óriási betűkkel az időt, majd egyszer csak rejtetten a jelenetben ott egy óra és ott kellene észrevennie az egyszeri nézőnek mi mikor is történik.

Sajnos ez az identitászavar jellemzi az egész részt.

De nem tudom azt mondani, hogy ne kezdjen bele az ember, mivel van még hátra 4 rész, oké, hogy a rendező ugyan az, de láttunk már csodát.
Mindez mellett a hangulat, ami árad az egészből, ahogy a jelmezeket, és a díszletet is pontosan eltalálták az igazi HBO minőségre vall, és én már csak a hangulat miatt is meg fogom nézni a második részt, és ajánlom, hogy mindenki adjon neki egy esélyt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr7814814170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2019.05.09. 17:56:34

Úgy Istenigazából nem tudom, mi szükség van erre a filmre, de legyen.
(Amúgy nem a 4. blokk robbant fel, "csak" a reaktor.)

Medgar 2019.05.09. 18:37:51

Én úgy éreztem a tanácstalanságot, káoszt, kapkodást próbálták felerősíteni ezekkel a váltásokkal.

Jossarian 2019.05.09. 19:09:25

Koszi, mar toltom is. Erdekes lehet

mentorosh lecsó 2019.05.09. 20:19:50

Hatásvadász, "lelki terror", hősi eposz... Már megint ! :(((

Csernobil az emberi f@szság örök mementója marad ! A balesethez vezető folyamtokról, emberi és tervezési hibákról miért nem szól a film ?! Jahhh... mert nem lenne clickbait a HBO-n ???

Nevetséges az egész...

Spiritual 2019.05.09. 20:33:21

Az esemény után a pálmánk összenőtt levelet hozott. Mindenképpen megnézem a filmet.

szepipiktor 2019.05.10. 08:25:07

Ez a mű gyakorlatilag arra példa, hogy egy újszülöttnek minden vicc új.
Egy új generációnak készült, a trendeknek megfelelően.
Csak az a bibi, hogy közeli még a történek, meghatározó azok száma, akik megélték a kort, gyakorlatilag az "újszülöttek" az ők gyermekeik...
Ezért botrányos az címlapon Matalin Dóra kritikája is, hiszen nem a valóságról ír, nem is a filmről, hanem az ezreszer dokumentált, tényekkel körülbástyázott történetet tálal aktuális világmegváltó szenzációként.
Egy új pókember, egy új emlékmás és a többi újragondolt, genderaktivista alapú remake elmegy, hiszen kell a fiatal korosztálynak is valami. De egy dokumentált történelmi katasztrófáról egy gagyi minisorozat? Minek? Mit ad mást, mitn amit tudunk és az új korosztálynak is megismerhető lenne.
Marketing. Médán keresztüli agymosás csupán.

szepipiktor 2019.05.10. 08:34:57

@röf: Nem a reaktor robbant fel, hanem gőzrobbanás történt és az nyitotta meg a blokk szerkezetét és szórta a levegőbe a szennyezőanyagot...
Akkor éppen utolsó napos volt az exem a lányommal, külföldi rokonok telefonáltak, hogy gond van, mert ott már mérték a megemelkedett szennyeződsét és még ki is tudták számolni a forrást.
Ezért mi bezárkózva vártunk és döbbenten néztük a május 1-i felvonuláson a tömeget...
Szóval nem volt semmi reakor meg hasonló robbanás, a gőzrobbanás szórta szét a szennyeződést, gyakorlatilag mint egy piszkos bomba funkcionált.
Ha valódi robbanás történt volna - amit rendre hazudik itt is az atomellenes aktivistaközösség -, akkor nem lett volna idő az evakuálásra...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.10. 08:43:40

@szepipiktor: Ez komoly kérdés? Most leszámítva a minősítéseket, amikkel nyilván lehet vitatkozni, mert van, aki szerint pont, hogy jó a minisorozat. De komolyan azt kérdezed, hogy fikciós formában miért dolgoznak fel egy 30 éves eseményt? Kevés dolog van, ami az emberi kultúrában állandóbb jelenség, mint az emberekkel éppen megtörtént dolgok fikciós formában való újra elmesélése. Nézz már körül, de tényleg. Miért? Mert ezek traumatikus, erős, nehezen feldolgozható, érzelmekkel erősen átitatott élmények és a fikció lehetővé teszi, hogy az emberek ne csak átgondolják, de egy kicsit újra is éljék ezeket a dolgokat. Ezért van pl. annyi háborús regény, minden nagyobb háborúról. Ugyanez forradalmakról, történelmi válsághelyzetekről. És nem csak Shakespeare írt ilyet, meg Zrínyi, de gyakran gagyi ponyvaszerzők is, tömegesen, mert a fenti okból mindig erős társadalmi igény van rá. Pont emiatt a hatásmechanizmus miatt, az újraéléses technikákat terápiás céllal is szokták alkalmazni (lásd pszichodráma).

MEDVE1978 2019.05.10. 09:00:40

@szepipiktor: A történetet a legtöbben ismerik az idősebbek közül, nem hiszem, hogy a fiatalok között annyira ismert lenne. Ebből a szempontból értelmes dolog filmet csinálni belőle, igazából az emberi hülyeség, a diktatórikus embertelenség és a mentést végzők részéről a hősiesség mementója. Az is igaz, hogy normális filmet még nem csináltak témában, csak zombis horrort, illetve dokumentumfilmeket. Ez most egy drámai megközelítés, szerintem is jó. Az angol nyelv ugye kötelező, mivel HBO és amerikai piac, de engem mindig zavar sajnos az, hogy itt angolul beszélnek erőltetett orosz akcentussal (ezzel mutatva, hogy igazából oroszok). Azt az ugrálást, amit a kritikában írnak, én is rendezői eszköznek érzem, ami a káoszt, zavart próbálja érzékeltetni.
Az első rész nekem is nagyon tetszett, rengeteg mindent hitelesen visszaad és a hangulata félelmetes. Sok esetben mintha az ember nem is katasztrófáról szóló, hanem horrorfilmet látna...

röf 2019.05.10. 09:50:41

@szepipiktor:
Gőzrobbanás volt a reaktoron belül..
Nyilván nem az acél reaktortartály robbant föl...
Csak arra akartam fölhívni a cikkíró figyelmét, hogy "erőműi blokk"-nak a hőforrást, gőzfejlesztőt, turbinát, generátort, és a hozzátartozó segédberendezéseket szokás érteni.
Így együtt.

Hegge Balázs 2019.05.10. 14:09:20

@röf: A reaktor meg leolvadt hűtés hiányában....
süti beállítások módosítása