Fotel Kritikus

Kritika arról, amit csak látok

The Mandalorian(2019)

2019. november 19. 10:45 - krono_gabor

Vélemény a Pilot(ok) alapján

Nem mondhatjuk, hogy csak úgy belibeget elénk ez a sorozat a semmiből, hiszen a Disney marketing gépezete tette a dolgát és már jó régen vártuk az indulást, a Disney+-on.

Először, hogy hogyan is lehet hozzáférni ehhez a sorozathoz: Természetesen, ha előfizetünk a Disney+-ra havi 6,99 USD-árt akkor premier pillanatában élvezhetjük a sorozat részeit. De ez itthon még nem elérhető, így ügyeskedni kell hozzá. Ez ismerős lehet annak, aki epekedve várta a Netflixet is. A lényeg, hogy jussunk hozzá a kis Star Wars adagunkhoz a több mint 40 évig tartó gigászi filmsorozatot(elvileg) lezáró rész előtt is.

A Mandalorian első 2 része érkezett már meg, ennek menete pedig nem a megszokott volt, hiszen a Disney saját steaming szolgáltatásának indulásával egyidőben megkaptuk az első részt, majd pénteken, ami amúgy majd a rendszeresített premier nap lesz a második részt. Összesen még 6 részt várhatunk, így egy átlagos sorozatnak mondhatnánk a részek mennyiségét tekintve.

Ami viszont meghökkentett mindenkit az az epizódok hossza, mivel ezek 30 per körüliek voltak. Semmilyen pontos információnk nincs azzal kapcsolatban, hogy ez a formátum marad-e az elkövetkezendőkben, de ha igen akkor mindenképpen igazi pörgős, western hangulatú sorozatot kaphatunk. Ez a hossz kicsit szokatlan lehet, de ha a készítők felkészülten estek ennek neki (meglepődnék ha nem lenne minden patika mérleggel kimérve) akkor igazi felüdülés lesz ez az emberek szombat reggeli rutinjában, és a részek rövidsége miatt remélhetőleg a feszültség is megfelelő szinte marad, és nem filler epizódokat kell nézegetnünk mellékszereplők sanyarú sorsáról az évad közepén.
Amúgy is erre ott vannak a könyvek és képregények melyeknek megéri teret adni.

De, hogy legyen szó a sorozatról is egy kicsit:

Rövid bevezetést kapunk, de nem is várunk sokat hiszen egy mandalóriról van szó, aki csinálja, amit a fajának nagyrésze tesz tehát fejeket vadászik, megfelelő mennyiségű pénzért. Teszi mind ezt a birodalom bukása után (tehát a Jedi visszatér után vagyunk időben) ami érződik is a környezeten.
Visszaköszön az az elveszettség, és a nyugalomra való vágy, ami egy ilyen rezsim után kialakulhat galaxisban és hát erre épít is a sorozat, ezért nyúl nagyon korrektül a westernhez, mint stílushoz, és az elemeit jól használja, egy-egy kép szemet gyönyörködtető. Ahogy az is, hogy amit lehetett láthatóan sokszor bábokkal és maszkkal oldottak meg ami nagyon pozitív az én szememben, mert a CGI már nagyon magas szinten van, bár néha még mindig kiesik a képből, ha valamit zöld háttér előtt vettek fel, vagy olyan karakterekhez beszélnek a színészek, akik nincsenek ott előttük, és hát láttuk ennek mi az eredménye... khm khm Baljós Árnyak...

Így engem a látvánnyal és a hangulattal megvett a sorozat, ehhez természetesen hozzátartozik a soundtrack is, ami elüt az eddigi Star Warsokban megszokottól.

Színészekről sok mindent nem tudok mondani, mert még nem láttunk senkit hosszasan az arcával együtt a képernyőn, de szerintem ez nem is lesz fontos ennél a sorozatnál.

A történet körvonalazódik, de természetesen lehet, hogy egy őrült fordulatot épít fel, de az biztos, hogy tartogat meglepetéseket és olyan pillanatokat mikor a „Mi a fasz!?” fogja csak elhagyni a szánkat.

Én eddig tudom ajánlani a sorozatot, mivel sok időt nem fog elvenni senki életéből, és frissítő az eddigi univerzumban, így mindenképpen jó szombat reggeli kikapcsolódás, de majd meglátjuk a 4. rész után is így fogok-e nyilatkozni róla.

Addig is mondjátok el nektek mi a véleményetek erről a rövid formátumról, és magáról a Disney+-ról?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr7815313244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Usulkjt001 2019.12.24. 14:30:34

A magam részéről ez ugyanúgy nem igazi Star Wars film, mint a többi Disney termék, de ez legalább nézhető és néha humoros is, időnként meg mintha még mondanivalója is lenne, bár erre azért nem vennék mérget.

Végül is nézhető egyszer, ellentétben az Ébredő Hasmenéssel vagy az Utolsó Jetivel. Azok nézhetetlen színvonalú fércművek.
süti beállítások módosítása