Fotel Kritikus

Kritika arról, amit csak látok

Venom (2018)

2018. október 04. 07:30 - krono_gabor

Aki ismer, az tudhatja, hogy nem vártam ezt a filmet, mivel ultra gagyinak találtam már az első trailert is. Mindez mellett, aki nem ismer, de olvassa az oldalt, az láthatja, hogy nem tudok már lelkesedni az új Marvel filmekért, amelyek haladnak a végkifejlet felé, vagy újjászületés felé, attól függ, ki honnan nézi.
Így számomra ez a film egy zsákbamacska volt, de így másfél órával a vége után elgondolkodtató is volt számomra.

A story szerencsére nincs túlhúzva, hiszen nem kell a szánkba rágni mindent, ezt tudjuk az új Tom Hollandos Pókember széria óta. Így látjuk, ahogy lezuhan egy űrhajó, és azt, hogy a Élet alapítvány emberei elhozzák onnan a szimbiótákat, amelyek közül egy eltűnt.
Éles váltás és betekinthetünk Eddie Brock (Tom Hardy) mindennapjaiba: sikeres és csinos jegyese Anne (Michelle Williams), nagyon menő saját oknyomozó show egy nagy San Francoscio-i tévécsatornánál, szép lakás, menő motor. Nem kell több ahhoz, hogy az amúgy picit elsőre is különc Eddie Brocknak legyen a legjobb élete a világon.
Eddie kap egy új interjúalanyt Carlton Drake (Riz Ahmed) személyében, aki a Élet alapítvány vezetője. Eddie gondolkodás nélkül rávágja, hogy ő egy rossz ember, így nem szívesen csinál vele interjút, hanem inkább jelenetet rendez. Egy kis nyomozás után esik neki az interjú készítésének, ahol olyan vádakkal illeti Carltont, ami miatt le is állítják a forgatást. Eddie sajnos rossz emberbe kötött bele, mivel még aznap délután veszíti el az állását és élete szerelmét is. Valahol ebből a hangulatból kikecmeregni sem próbáló Eddiebe botlunk bele 6 hónap múlva, aki mindent elbukott: szerelem, lakás, állás, egzisztencia. Nah, ebben a hangulatban találja őt meg Venom.

A film szerintem magáért beszél az első médiakampány óta. Venom egy igazi antihős, a kérdés csak az, hogy hogyan tudja majd eladni őt a Marvel, úgy, hogy nem köt kompromisszumokat. Hát, szerintem sikerült nekik, legalább is nekem eladták, és szerettem. Ezt itt ki merem jelenteni a kritikám elején. A Venom filmnek olyan bája van, amit nehéz megfogalmazni, de majd mire kifejtettem mindent, remélhetőleg össze tudom nektek foglalni.

Sok-sok probléma ellenére először szeretném kiemelni azt, ami jó volt a filmben, és ami miatt pislogás nélkül néztem.
Az egyik fő szempont Tom Hardy, egyszerűen mindenkit lejátszik a vászonról, bár sajnos nem volt neki nehéz. De a nem annyira nagy színészi tárházából azt a karaktert szedi elő, amit én imádtam, és ez pedig Stuart a Stuart: Visszapörgetett életből. Egy az egyben visszaköszöntek mozdulatok és gesztusok. Amit tudnotok kell, hogy Stuart egy őrült hajléktalan, aki mellesleg drogfüggő. Eddie pedig pont ilyen tüneteket visel magán a film nagyrészén, és ehhez illeszkedik is a viselkedése. Hardy engem megvett kilóra ezzel a játékkal, semmi újat nem hozott, de a kötelezőt vérprofin csinálja, és ez nekem már elég volt.

Venom és Eddie párbeszédei úgy kellenek ennek a filmnek, mint egy falat kenyér, mert sajnos olyan hatása van, mintha az összes szövegkönyvírót ráeresztették volna ezekere a részekre, majd a többi beszélgetést megíratták volna óvodásokkal, és ez nem túlzás, arcpirítóan szar szövegkönyve van ennek a filmnek. De ne értsetek félre, mert ez nem baj. Itt ettől nem várt senki többet, itt a fontos az Venom és Eddie, köztük pedig nagyon jó a dinamika, és nagyon szép a karakterfejlődési ív is, ami elsőre összecsapottnak tűnt, de minél többet gondolkodok rajta, arra lyukadok ki, hogy ennek a filmnek pont ez kell.

A legfontosabb elem pedig a feeling volt, ami végig áradt a mozivászonból. Nemcsak a kötelezőt hozta, hanem egyszerűen friss volt és üde a mostanában megszokott tucat között, és ebbe beleértem a Deadpool műmájer, túltolt újszerűségét is.

Magát a flow-t az tudta megtörni, vagy inkább azt mondom, hogy próbálta, de szerencsére nálam nem sikerült, hogy voltak más karakterek is a filmben. Egyszerűen Anne olyan idegesítő, hogy az már legtöbbször fájdalmas. Arról nem is beszélve, hogy Michelle Williamset nem ide kellett volna rakni, hanem mondjuk egy mellékszereplőnek.

A hangkeverés az elején pocsék, és fájóan rossz, mindez mellett mikor megszólal Venom az isteni és hatásos. A filmzene okés, de azért nem fogom ezt hallgatni 1-2 hónap múlva.

A CGI néhol Pazar, néhol pedig egyszerűen fáj a szememnek, csak egy példa ide: nem értem, miért csillog ennyire Venom. Teljesen fölösleges.

De mégsem tudom utálni ezt a filmet, mégsem tudom azt mondani rá, hogy ez egy szemét, és inkább ne készítették volna el, mivel egy érdekes érzéssel jöttem ki a teremből: ez most olyan volt, mint 2008-ban az Iron Man.
Újít a képregényfilmek világán, de nem radikálisan, csak egyszerűen érezzük, hogy ez valami más most, mint amit megszoktunk. Az elmúlt években megint most először éreztem azt, amit 10 éve. Basszus ez egy képregényfilm és annyira menő.

Mindez mellett, ha belegondoltok, ez konkrétan az első Iron Man. Kedves főhősünk teljesen maga alá kerül az önhibájából, majd valamivel kicsit feljavítódik, és megbarátkozik az erejével, majd megküzd a nagy ellenféllel, és a végén övé a nő.
Persze most sarkítok, de ha majd megnézitek a Venomot a mozikban jusson eszetekbe az első Vasember. A film végi mondat… A nő reakciója a végén… a folyamatos civódás arról, hogy mire is jó ez az erő, és ne felejtsük el, hogy Stark sem áll messze egy antihőstől.

Ez a film szerintem ebben a pillanatban az antihősség legelfogadhatóbb és legbugyutábban leírhatóbb Szent Grálja, amire érdemes alapozni. Nem azt mondom, hogy kell még ilyen minőségben film, de azt igen, hogy érdemes ezen a vonalon maradni a Marvelnek, és picit újítania.
Valamire épülnie kell majd az egész univerzumnak jövő tavasz után is.

Ha érdekelnek az apró gondolataim, akkor kövess Twitteren: https://twitter.com/Kronovetter_G

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2414280405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2018.10.04. 18:37:29

Szar lehet, ha ez a Venom véletlenül ráharap a nyelvére...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.05. 18:31:31

Kihez mennek be a végén a stáblista alatt?

krono_gabor 2018.10.05. 18:42:43

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ne spoilerezz kérlek.
Nézd meg IMDB-n ki volt a karakter(színész alapján megtalálod), majd googleben keress rá a nevére.
Utánna wikipédia már megmondja

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.06. 10:19:04

@krono_gabor: A másikon megmondták.
Pont akire számítottam.
süti beállítások módosítása