Fotel Kritikus

Kritika arról, amit csak látok

Gesztesi Károly legjobb szinkronjai

2020. január 06. 07:08 - krono_gabor

Sajnos január 4-én elhunyt 56 évesen Gesztesi Károly, de sok öröksége maradt ránk filmes vonatkozásban is. Ezekből én a szinkronokat emelném főleg ki, és állítanék ezzel a cikkel emléket és filmajánlót is a magyar szinkronszínésznek.

Gesztesi miután elvégezte a Színművészeti Főiskolát azonnal a magyar színházi világ főütőerébe ugrott és onnan vitte őt a sodrás tovább, így pályafutása alatt megjárta a Thália, Miskolci színház, József Atilla színház és a Vígszínház színpadját is. De a 2000-es években már szabadfoglalkozású ként, szerencsére több helyen is lehetett vele találkozni.
Mindez mellett szinkronjai is naggyá tették Magyarországon annak a közönségnek akik nem koncentráltak annyira a színházi világra.
Ilyen voltam én is, aki gyerekként mindent csak szinkronnal fogyasztott, és az Ő hangját azonnal felismertem még akkor is, ha nem tudtam nevén nevezi Gesztesit.

Szinkron iránti szeretetét az is mutatja, hogy szinkronizálást is oktatott a Tálent Stúdióban. Ezért is gondoltam, hogy a legjobban úgy lehetne megemlékezni róla, ha a szinkronjait venném elő és ajánlanám nektek.

A listán olyan filmek és sorozatok lesznek megtalálhatóak amelyek filmes szempontból is relevánsak, és mindenképpen érdemes megnézni őket.

  1. Száll a kakukk fészkére(1975)
    Egy olyan történet és elképzelés egy elmegyógyintézetről ami nyomot hagyott a filmvilágban, és nem érdemes kihagynia senkinek sem. Ki is igazán az őrült?
  2. Conan a barbár(1982)
    Ha valaki ízig vérig fantasyra vágyik, és D’n’D megelevenedésére akkor mindeképpen egy alapmű számára ez. Másoknak pedig azért ajánlom, mert a zene lehengerlő, és ha kicsit képes elengedni magát egy hardcore fantasy világban akkor új kapuk nyílnak meg előtte.
  3. Amadeus(1984)
    Kosztümös kedvelőknek alap mű. De ha olyan vagy mint én és messziről kerülöd a kosztümös filmeket, akkor sem hagyhatod ki, mivel olyan történetet mesél el, ami a mindennapjaidra is hatással lehet.
  4. Die Hard(1988)
    Mindenidők legjobb „karácsonyi” filmje címet birtokolja nálam ez az alkotás. Szórakoztató, pörgős minden benne van ami kell egy majdnem akciófilmhez.
  5. Romper Stomper(1992)
    Titkos szerelmeim azok a filmek amelyek szubkultúrák egymásnakfeszülését mutatják be, így ez nem maradhat ki egy olyan listáról amit én ajánlok. Főleg azért sem, mert rétegelt, mint egy hagyma.
  6. Remény Rabjai(1994)
    Évek óta egyezményesen megegyezve ez a világ legjobb filmje. Olyan történetet mesél el aminek egyes részletei mindenkinek tanulságosak lehetnek, így kihagyhatatlanná, sőt inkább megkerülhetetlenné vált a film.
  7. Ember a holdon(1999)
    komédiának és a TC-zésnek egy olyan korába tekinthetünk bele ami akkor még szinte titok volt a nagyközönség előtt. Mindezt zseniális színészi játékkal, és óriási katarzissal. Ez egy ízig vérig dráma, csak kitartóaknak ajánlom.
  8. Harcosok klubbja(1999)
    Akinek még új lenne ez a cím annak sem mesélnék róla semmit mivel ez az első szabály. Nézzétek meg és tartsátok be a szabályokat.
  9. Creed(2015)
    Ez a film számomra új pozícióba helyezte a sportfilmeket, és az ezeket körülölelő drámát. A rocky folytatása ez a film, és méltó is hozzá. Korfüggetlen történet a családról, kitartásról és az útkeresésről.
  10. Csillag Születik(2018)
    Az elmúlt években ez a film tette ráma. legnagyobb hatást, minden tökéletes ami csak a vászonra került. Egy igazi szerelmi történet olyan szituációkkal amelyek sok ember számára a mindennapokban is relevánsak lehetnek, így igazán esendőnek érezzük a szereplőket és ez a csodás ebben az alkotásban. Nah meg persze a zene... az a bizonyos zene...

Nem akartam sorrendet felállítani így látható, hogy a lista egyszerűen időrendben halad. Nem szoktam ajánlani a szinkront, de ha tehetitek a héten ezek közül nézzetek meg egyet szinkronnal és emlékezzetek Gesztesi Károlyra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr8815395338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása