Fotel Kritikus

Kritika arról, amit csak látok

Sorozatkritika: The Witcher (2019)

2020. január 04. 15:15 - krono_gabor

Mi a The Witcher és milyen lett a sorozat az első 3 rész alapján?

A világon nagy rajongó táborra tett szert ez a történet. A sikert mi sem bizonyítja jobban, hogy egy lengyel dark fantasy könyvsorozat eljut oda, hogy 3 nagyon sikeres és igazán jó játék készüljön belőle. Ezek eredményeként születhetett meg a Witcher sorozat a Netflix gondozásában.

Mindenek előtt egy kis betekintő abba a hosszú útba, amit megtett ez a sztori.

1993-ban először képregény formában találkozhattunk Geralttal, a morcos Witcherrel, ekkor még csak lengyelül, ahogy utána a könyvek is megjelentek.

A fő történetszálat nézve 1994-ben adták ki az első kötetet, ezzel elindítva egy 5 könyvből álló regényciklust. Ez lett a Witcher saga.
Ezek után 3 másik kötet is megjelent, melyekből az utolsó 2018-ban, így már 30 éve csavarja a szálakat a történetben Andrzej Sapkowski.
Azért hangsúlyozom az eredeti nyelvet, mivel angolul csak 2007-ben jelent meg az első könyv, majd 2014-ben az első képregény, tehát csaknem 20 évvel az eredeti kiadás után.
Az időbeni óriási eltérésre a magyarázat egyszerű, még akkor is, ha ezen időszakban éppen virágzott a dark fantasy: Minden lengyelül íródott, így sajnos az angol nyelvterületekre nagyon nehezen érkezett meg ez a mű. Ezen segített a CD Project Red, mivel ők megvásárolva a jogokat az eredeti szerzőtől megalkothatták a The Witcher számítógépes játékot, olyan történetmeséléssel, amelyre akkoriban igazán szomjazott a közönség. Ennek megjelenési dátuma pedig 2007 – így már kicsit jobban összecsengnek a dátumok – amely év el is indította Geraltot és a sokszor megkérdőjelezhető viselkedésű ismerőseinek történetét abba az irányba, ami végül ezt a sorozatot eredményezte.

A 2002-es sorozatot és filmeket most nem tárgyaljuk ki.

Akiről mindenképpen érdemes pár szót ejteni az a Vaják, tehát Ríviai Geralt. Ő az, aki mindent végigkövet és még akkor is, ha éppen csak megfigyelőként van jelen, szervesen részt vesz az események alakulásában. Morálisan ő talán az egyetlen, aki nem áll ingoványos talajon, kőkemény saját szabályok szerint él. Erre a legjobb példa, hogy az ő mestersége az, hogy szörnyeket öljön pénzért és ebben a világban nem minden szőrös nagyfogú lény szörny, hanem az emberek között is vannak pedofilok, gyerekgyilkosok és kannibálok is.
Geralt az a karakter, aki végig vezet minket következetesen ezen a világon, és mellette sétálva ismerhetjük meg azokat a grandiózus történeteket, amelyekben sokszor ő csak egy hangya szerepét tölti be.

Az első 3 részben sok történés nincs, érezhetően messziről építkezik a sorozat és ez helyes is, hiszen ez az egész Witcher dolog még mindig nem jutott el mindenkihez, így be kell rántani a nézőt és az új rajongót. Hardcore sorozattal nem lehet tömegeket elérni.

De már most látszik a történetvezetésen, hogy ez nem 1 évadosra lett tervezve (be is lett már rendelve a második évad), mivel minden fontos pontot szépen a szemünk elé tár. Mindez mellett megmaradt epizodikus keménykalapos sorozatnak, így sohasem érezzük azt, hogy hiányos maradna a történet egy-egy rész után. De eddig minden karakter érezhetően kapott egy-egy részt, amiben jobban megismerhetjük.
Egy ilyen sorozatnál pedig pont, hogy a karaktereken múlik minden. Itt Cavill megmutatja, hogy ismeri Geraltot. Nah meg persze rá nem lehet mondani, hogy ne értené a karakterét, mivel nagy gamer és óriási Witcher fan is egyben, így pontosan tudja melyek azok a gesztusok, amelyeket megengedhet magának és mi az, ami már sok Geralt karakterének és mellette ott az a plusz, amit mindig belerak. Így egy olyan Geraltot kapunk, aki teljesen elfogadható a régi rajongóknak, és nagyon frissítő is egyben.

Keveset láthattuk, de meg kell említeni Cirit, akit Freya Allan alakít, de sajnos nem elég a kislányos bája ahhoz, hogy elhiggyük, ő a történet szerint alig múlt 10... Remélhetőleg nem csak kellék lesz az első évadhoz, és láthatjuk miért is kapta ezt a szerepet a hölgy.

Másik fontos karakterünk pedig a varázslónő Yennefer akit Anya Chalott alakít. Eddigi részekben is már szépen megvillantotta a tehetségét, de nem tudom még hova tenni. Mivel nem egy szexi varázslónőt kapunk, hanem egy igazi körmönfont, szép nőt, aki mindig eléri a célját.

Viszont volt egy meglepetés számomra: Isted, akit Royce Pierreson játszik, róla nem hallottam eddig, de érdemes őt figyelni majd a jövőben. És remélem a sorozatban is majd kaphat nagyobb szerepet idővel.

A hangulat szerencsére megvan, tehát igazán Witcheres lett a szó legvéresebb, legmocskosabb és legszexistább értelmében. Van gore, pont amennyi kell, és van cici is ha valakinek ezek kellenének a teljességhez, mindez mellett pedig megkapjuk Geralt olyan egysorosait amelyekből már most meme született, ezért kalapomat emelem a szövegkönyv író előtt. Az atmoszféra király és nem lehet belekötni. De ugye 3 rész után még nem lehet teljes képet kapni.

Mindenképpen hiba lenne ezt a sorozatot kihagyni, és nem adni neki egy esélyt, mivel egyedi, de nagyon gyorsan befogadható, és láthatóan olyan stílust és felépítést képvisel, ami nem fog unalmassá válni a 6-7-8. évadra sem.

Jövőhéten jövök a záró tételekkel, és megnézem, hogy a sorozat tudta-e tartani ezt a színvonalat, de ahogy láttam a visszajelzéseket nem fogok csalódni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9515393142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása